Aladdin

Aladdin

Titel:
Datum:
Locatie:
Regie:
Kostuums:
  Alladin
Zaterdag 1 en zondag 2 november 2008
't Trefpunt
Lowina Zondervan & Adinda Dorland
Aaltje Zeeman & Patricia Uithuisje
 Spelers:    
 Bijzonder:   Alladin is door Adinda Dorland, Lowina Zondervan en Jongejaap Zeeman omgezet naar een eigentijdse voorstelling speciaal voor tieners en jongeren. Met het coming - of - age thema over een allochtone jongen in Amsterdam.
Alladin is uitgegeven en verkrijgbaar bij toneeluitgeverij Grossfeld evenals een eerder stuk van ons: De Nieuwe kleren van de Keizer, dat uiterlijk vertoon als thema heeft. Voor zichtzending en het bestellen van boekjes kunt u terecht bij: www.toneeluitgeverijgrosfeld.nl.
Leuk is te vermelden dat beide stukken ook al door andere jongerengroepen dan 't Spotje uitgevoerd zijn.
 Verhaal:    

 

aladdin_amande.jpg

aladdin_yasmin.jpg

 

Toneelrecensie

Eigentijdse ‘Alladin’ met prachtige kostuums

‘Alladin’ door toneelvereniging ’t Spotje. Bijgewoond op zaterdag 1 november 2008 in het Trefpunt op Marken.

De eigentijdse uitvoering van ‘Alladin’ door ’t Spotje had zaterdagavond een duidelijk thema. De voorstelling eindigde met een multicultureel buurtfeest. Hoewel straatschoffie Alladin aan het begin van het verhaal nog een lamp van een Arabische buurtgenoot steelt, nodigt hij hem aan het einde uit voor het feest. Alladin’s val in de put laat hem inzien dat iedereen in zijn woonwijk een gelijke behandeling verdient.

‘Alladin’ is natuurlijk een bekend sprookje. Maar de versie van ’t Spotje is behoorlijk vernieuwend. Alladin, gespeeld door debutant Jurgen Zondervan, is een jongen van deze tijd. Met zijn stoere kleding en directe straattaal, maakt hij meteen een goede indruk op de kinderen op de eerste rijen in de zaal. Vooral zij lachen zich krom om de droge opmerkingen die de hoofdpersoon maakt. Wanneer Alladin in een put valt, komt hij in een Oosterse wereld terecht. Alladin wordt daar verliefd op prinses Aisja.

Alladin is tijdens de voorstelling constant op zoek naar zichzelf. Deze zoektocht wordt door Jurgen uitstekend verbeeld. Hij valt geen moment uit zijn rol en houdt de aandacht van het publiek moeiteloos vast. Datzelfde effect heeft zijn beschermengel Sascha op de zaal. Ze spreekt duidelijk en speelt overtuigend.

De meeste spelers vertolken een dubbelrol. De zaal kan alleen maar raden naar de hectiek die zich achter de schermen, in de kleedkamers, wel moet afspelen. Steeds weer verschijnen de spelers in andere, prachtige kostuums op het podium.

Spelers met weinig stemvolume hoeven tijdens ‘Alladin’ niets te vrezen. Zij dragen een onzichtbaar microfoontje. In het begin van de voorstelling laat de techniek het enigszins afweten. De ene speler is dan goed te horen, terwijl de ander niet te verstaan is. Sommige spelers vergeten bovendien dat hun microfoons ook tussen de scènes door aanstaan. “Ik moet als een idioot omkleden” is er uit de boxen te horen.

‘Alladin’ is geen ingewikkeld verhaal. Maar de kijkers moeten wel blijven opletten om het te volgen. Tijdens sommige scènes gebeurt er namelijk ontzettend veel op het podium. De interessante tafereeltjes die overal op het podium plaatsvinden, kunnen soms wat afleiden van het hoofdverhaal. De kleurrijke kostuums, gemaakt door Aaltje Zeeman en Patricia Uithuisje, werken zeker mee aan het succes van de uitvoering. ‘Alladin’ is echt een avondje uit.

Elly Moolenaar, Noord Hollands Dagblad, maandag 3 november 2008

 


Afdrukken   E-mailadres