De man uit DenHaag

De man uit DenHaag

Titel:
Datum:
Locatie:
Regie: 
       De man uit Den Haag
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2011
't Trefpunt
Lowina Zondervan 
 Spelers:   Eefje Schipper, Outger Zondervan, Neeltje Visser, Cor Visser, Elbert Stoker, Helga Uithuisje, Klaas Commandeur, Luutje Geertje de Waart, Petra Zeeman, Vivienne Commandeur, Jacqueline Zeeman, Jurgen Zondervan
     
 Verhaal:   De kustwereld heeft geschokt gereageerd op de vergaande bezuinigingsplannen van de staatssecretaris op Kunst en Cultuur. Als "De man uit Den Haag" nou ook al geld en goederen bij 't Voetlicht komt weghalen wordt het toch al te dol. Deze amateurvereniging heeft nog nooit een cent subsidie uit Den Haag gekregen!
Toch is het zover. 't Voetlicht krijgt bezoek van een man uit Den Haag die in het kader van bezuinigingen komt kijken of er nog iets te halen valt. De vereniging is in alle staten. Na het verlies van hun kostuums door een grote brand worden zij nu bedreigd door verdere uitkleding. Maar er is één lichtpuntje, er wordt deze maand ook ook een prijs van 10.000 euro uitgeloofd om de concurrentie in het amateurtoneel te bevorderen.
't Voetlicht doet er alles aan om het "De man uit Den Haag" naar de zin te maken om zo de prijs in de wacht te slepen.

 

Schermafbeelding_2015-04-30_om_16.43.07.pngTheater aankondiging

Toneelvereniging 't Voetlicht brengt klucht over bezuinigingen op de kunst

Ludiek protest op Marken

Herkenbaar. Dat zal de klucht, die toneelvereniging 't Voetlicht morgen- en zaterdagavond opvoert in Het Trefpunt, zijn. Voor Markers dan. 'De man uit Den Haag'wordt voor een deel in dialect gespeeld en bekende eilandbewoners passeren de revue.

'De man uit Den Haag'is een ludiek protest tegen de bezuinigingen vanuit de overheid op kunst en cultuur. Bijzonder dat Marken hieraan meedoet, aangezien de toneelvereniging nooit subsidie heeft ontvangen. Nu de schrijver van het stuk, Marc Linssen, door de provincie betaald is, krijgt 't Voetlicht voor het eerst een extra zakcentje van het rijk. "Net nu er bezuinigd wordt", lacht regisseur Lowina Zondervan.
     Linssen, die bekend is van zijn scenarioschrijven voor de televisieseries Goede Tijden Slechte Tijden en Westenwind, is niet alleen voor Marken aan de slag gegaan. Zondervan: "Hij heeft een klucht op maat geschreven voor vier verschillende dorpen. Ook De Rijp, Schagen en Nieuwe Niedorp voeren binnenkort hun versie van 'De man uit Den Haag'op. Bij iedereen is hij langs gegaan en heeft zo de klucht aangepast aan de toneelgroep en het dorp zelf."
     Lokale horeca, ondernemers en opvallende types komen daardoor aan bod in de klucht. "Om het nog meer eigen te maken, hebben we besloten een deel van het stuk in dialect uit te voeren", zegt Zondervan.

Actueel
'De man uit Den Haag' is een actueel stuk. Het gaat over de bezuinigingen vanuit het rijk op de Nederlandse kunst en cultuur. De man uit Den Haag komt vervolgens ook nog geld en goederen bij 't Voetlicht weghalen, terwijl de vereniging nooit subsidie heeft gekregen. De leden zijn in alle staten en dat levert een chaotische klucht op.
     Zeker niet makkelijk, noemt Zondervan het, om een klucht te spelen. "Het heeft allemaal te maken met timing en tempo en dat is hartstikke moeilijk. Er is daarom iemand langs geweest van Theaterstroom en hij heeft drie lessen gegeven in het spelen van een klucht."
Broodnodig, volgens Zondervan. "Hij heeft ons de basis bijgebracht. Het gaat er vooral om dat ze alles groot spelen en over de top. Het is veel meer dan alleen je tekst kennen. De spelers hebben inzicht gekregen in hoe het werkt. Ze zijn echt een stapje verder gekomen."

Benieuwd
Mensen uit De Rijp komen dit weekend naar de Marker versie van 'De man uit Den Haag' kijken. Zondervan: "Wij gaan in november uiteraard ook bij hen op bezoek. In mijn opleiding tot regisseur hebben we ook oefeningen gedaan waarbij verschillende mensen één scène speelden. Heel bijzonder om te zien hoe iedereen het compleet anders aanpakt. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar de verschillen tussen onze uitvoering en die van De Rijp."

Klucht
Zondervan regisseert 't Voetlicht voor het eerst. Voorheen was ze vooral actief bij jeugdtoneelvereniging 't Spotje. "Het is meteen ook mijn eerste klucht. Ontzettend leuk vind ik het. Ik denk dat we met z'n allen een prachtig stuk neerzetten."
     'De man uit Den Haag' wordt vrijdag- en zaterdagavond om 20 uur opgevoerd in dorpshuis Het Trefpunt op Marken.

Elly Molenaar, Noord Hollands Dagblad

  

Toneelrecensie

Gewaagde, eigentijdse chaos op Marken

Toneelvereniging 't Voetlicht met de klucht 'De man uit Den Haag', zaterdag in het Trefpunt op Marken

Gewaagd, eigentijds, surrealistisch, chaotisch en actueel: 'De man uit Den Haag', de klucht die toneelvereniging 't Voetlicht uitvoerde, is het allemaal.
     Marc Linssen schreef het script over een toneelvereniging die een vertegenwoordiger uit Den Haag verwacht om te zien wat er na het intrekken van subsidies nog meer te halen valt. Het is een klucht, dus uiteraard arriveert eerst een ander, met snode plannen, die voor de vertegenwoordiger wordt aangezien en daar dankbaar misbruik van maakt. Intussen ontvouwen zich allerlei driehoeksverhoudingen tussen de leden van de vereniging.
     Diverse toneelverenigingen in de regio spelen dit stuk en krijgen daarbij ondersteuning van Theaterstroom, die voor iedere vereniging een eigen bewerking verzorgt. Zo is 't Voetlicht, zowel in het stuk als in de realiteit, door een brand alle kostuums kwijtgeraakt. Daarnaast worden er diverse verwijzingen naar Marken gemaakt.
     Het stuk bevat net iets te veel lijnen, die niet allemaal even duidelijk worden opgelost. Sommige scènes duren net te lang, waardoor de chaos te groot wordt. Om het verhaal boeiender te houden en duidelijker te maken, hadden sommige delen kunnen worden weggelaten. Maar aan de spelers van 't Voetlicht ligt het niet. De acteerprestaties zijn wisselend, maar het enthousiasme spat er bij allen vanaf. De acteurs lijken niet veel moeite te hebben met de behoorlijk intieme scènes die ze bijna allen moeten spelen. Opvallendste verschijning is Klaas Commandeur, die als de heer Van Dungen, een playboy die eropuit is een rijke vrouw te versieren, maar het ondertussen aanlegt met al het ander vrouwelijk schoon, heerlijk over de top speelt. Ook Elbert Stoker als technicus Hein houdt zich niet in en kan al zijn frustraties op het toneel uitschreeuwen.
     Hoewel het hele stuk draait om de bezuinigingen in de cultuursector en het duidelijk is dat de schrijver het daar niet mee eens is, ligt die mening er niet dik bovenop. Dat verstrekt de dubbelzinnige scène waarin iedereen op de knieën moet voor Den Haag, gepersonifieerd als 'de vrouw uit Den Haag', die geheel om het wit gekleed is. Het protestlied waarmee wordt afgesloten, geeft echter wel een heel duidelijke mening: "Een ieder die meent dat het slechts een linkse hobby is – die weet niet wat hij uitkraamt en die heeft het helaas mis".

Faralda Houthuijsen, Noord Hollands Dagblad

de man uit den haag


Afdrukken   E-mailadres