Reinaert de Vos

Reinaert de Vos

Titel:
Datum:
Locatie:
Regie: 
    Reinaert de Vos
Zaterdag 1 en zondag 2 februari 2014
't Trefpunt
Rosalien Springer, Isabel Springer, Mario Boes, Jan Veerman 
Spelers:   Britt Zondervan, Naomi Kaars, Yasmin Steenhart, Rebecca Schipper, Tess Zondervan, Daphne de Waart, Gawain Commandeur, Sanne Peereboom, Kyle Zeeman, Miriam Schipper, Jasmijn Stoker, Iris Zondervan, Romee Kaars, Britt Peereboom, Kelvin Molenaar, Steven Boes
       
 Verhaal:  

Het hele bos wordt al lange tijd opgeschrikt door de sluwe Reinaert de Vos en de bosbewoners zijn het dan ook zat. Reinaert liegt en bedriegt en komt hier nog mee weg ook. Hij moet voor het gerechtshof verschijnen, maar dit blijkt een hele opgave. Bij de derde oproep geeft hij eindelijk gehoor en komt hij naar koning Nobel. Hij krijgt als straf voor zijn daden de strop, maar ook hier praat hij zich weer onderuit. Slim maakt hij gebruik van de ergernissen tussen de koning en zijn vrouw, waardoor hij niet wordt opgehangen. Sterker nog, hij mag thuis spullen halen met twee dieren als escorts. Ook deze leidt hij om de tuin en Rogé de haas belandt zelfs in Reinaerts maag. Hierdoor kan hij ontsnappen en blijft hij ongestraft.

 

   

 

groepsfoto.jpg

 

 

 

Toneelrecensie

Vooral sterk als groep

'Reinaert de Vos' door 't Spotje. Bijgewoond zondagmiddag in het Trefpunt op Marken.

     Reinaer de Vos (Britt Zondervan) liegt en bedriegt en vermoordt andere dieren die in hetzelfde bos wonen om ze te verorberen. De overlevenden die in de maling zijn genomen – bijna iedereen – klagen steen en been bij koning Nobel (Gawain Commandeur), die tussen de staatszaken door zijn vrouw (Miriam Schipper) tevreden moet zien te houden. Reinaert wordt gedagvaard en – als hij zich na de derde oproep eindelijk bij koning Nobel meldt – veroordeeld tot de strop. Met wederom een list en dankzij de onvoorstelbaar grote goedgelovigheid van alle andere dieren weet hij zich zelfs daar onderuit te bluffen.
     't Spotje brengt het bekende middeleeuwse verhaal in ietwat gesimplificeerde versie tot leven. De jeugdafdeling van toneelvereniging 't Voetlicht bekritiseert, gezien de leeftijd van de spelers wellicht onbewust, de menselijke samenleving, maar meer nog maakt ze er gewoon een spannend en leuk verhaal van.
     Na het vertrek van de vorige regisseurs heeft een viertal nog steeds jonge oud-jeugdleden van 't Spotje de regie overgenomen. En niet zonder succes. Jan Veerman, Isabel Springer, Mario Boes en Rosalien Springer hebben hun spelers duidelijk uitgedaagd en plezier in het spel bijgebracht. Ze staan dan ook zonder uitzondering bijzonder zelfverzekerd op het podium. Theatraal en nog met weinig nuancering, maar vol en enthousiasme en ernst geeft ieder lid zich aan zijn eigen karakter over. Bovenal doen ze het goed al groep. Verontwaardiging, woede of leed: ze delen het met zijn allen. Hoewel het gemurmel en de onrustige gebaren op de achtergrond soms enigszins afleiden wanneer iemand anders aan het woord is, blijkt daaruit wel de grote betrokkenheid van de jongeren en hun bewustzijn van hun eigen aandeel in het geheel.
     De dieren komen niet alleen tot leven door het spel, de schmink levert een belangrijke bijdrage, net als de grootste kapsels, meestal getooid met een stel wollige oren, en de, vaak relatief eenvoudige maar doeltreffende, kostuums. Zo is de haan herkenbaar aan een felrode hanenkam en felle kleuren in het gezicht, hebben de hazen geschminkte hazentanden en hebben de schaapjes fraaie krullen.

Faralda Houthuijsen, 3 februari 2014, Noord Hollands Dagblad

 

 


Afdrukken   E-mailadres