Lang en Gelukkig

Lang en Gelukkig

 

Titel:
Datum:
Locatie:
Regie:
Spelers:

         

Lang en Gelukkig
Vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2013
't Trefpunt
Lowina Zondervan
Alle leden van 't Voetlicht

 Bijzonder:   

Ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van de toneelvereniging speelde 't Voetlicht het hilarische toneelstuk "Lang en Gelukkig", waarbij het publiek geen entree kaartje kreeg, maar een heuse uitnodiging voor het "Koninklijk Bal". 

 Verhaal:  

De sprankelende voorstelling is een verzameling van klassieke sprookjes en een parade aan bekende sprookjesfiguren. Maar niets is wat het lijkt. Assepoester wordt gekleineerd door haar boze stiefzussen Paris en Hilton, Roodkapje heeft een relatie met een boze wolf met imagoproblemen en prins Roderick van Oranje Nassaukade moet een vrouw zoeken van zijn moeder. Alle ontwikkelingen komen tot een climax op het Grote Bal.

 

     

 

Aankondiging:      Wie in deze tijden van crisis ook zo toe is aan een 'Lang en Gelukkig' leven met een happy end komt naar de voorstelling van 't Voetlicht. De Marker toneelvereniging 't Voetlicht bestaat 60 jaar en brengt speciaal voor de gelegenheid deze jubileumvoorstelling. De bezoekers kunnen zich mee laten slepen met het sprookje van Corrie, alias Assepoester, en de perikelen rondom haar nieuwe stiefmoeder Irma. Het moderne gezin is nu eenmaal geen sinecure. Zal Roodkapje de man van haar leven vinden? Zal liefde overwinnen? Vast, want op elk potje past nu eenmaal een dekseltje. De hilarische ontwikkelingen in Sprookjesland zijn bij te wonen op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober, in dorpshuis 'Het Trefpunt' op Marken. De 'balzaal' is op vrijdag en zaterdag toegankelijk van 20.00 uur tot middernacht en zondag, speciaal voor kinderen, vanaf 14.00. Entree voor volwassenen € 10 en voor kinderen € 5.

 

flyerCopy

 

 

Theaterrecensie

Jubileum vol glitter en glamour

'Lang en gelukkig', jubileumvoorstelling van 't Voetlicht. Gezien op vrijdag 11 oktober in het Trefpunt op Marken.

't Voetlicht, de toneelvereniging van Marken, mocht 12 maart zijn zestigste verjaardag bijschrijven. Nu viert het zijn jubileum met een koninklijk stuk vol glitter en glamour, met veel lachen en heel soms een traan: 'Lang en gelukkig'. In dit sprookje van Don Duyns komen veel sprookjesfiguren bij elkaar en in plaats van één grote moraal, zoals in sprookjes gebruikelijk is, zijn er uit dit verhaal vele te halen. Bijna elke figuur maakt namelijk een verandering door waar lering uit te trekken valt – al staat die meestal lijnrecht tegenover die uit het oorspronkelijke verhaal. Zo ontwikkelt Roodkapje zich van een schichtig meisje tot een stoere, zelfstandige jongedame, wordt wofl vegatariër en wil de prins niet van meisjes weten.
     Assepoester vormt de hoofdlijn in het verhaal. Ze wordt geterroriseerd door haar stiefmoeder en –zussen, als in ze zelf behoorlijk assertief. Ze krijgt een uitnodiging voor een koninklijk bal, maar wordt tegengewerkt door haar stieffamilie. Intussen raakt ze bevriend met Roodkapje en wordt de band met huisknecht Knoop steeds hechter.
     Het script is door de veel voorkomende absurditeiten uitstekend geschikt voor overdreven spel. 't Voetlicht kiest ook voor die weg. Alle typerende karaktereigenschappen worden uitvergroot. Zo huppelt Roodkapje (Vivienne Commandeur) vrolijk over het rechte pad en raakt steevast in paniek als ze dat dreigt te moeten verlaten, is lakei Wilhelm (Erwin van Altena) bijzonder verwijfd in zijn toewijding aan de prins (Klaas Commandeur), die zich op zijn beurt erg kinderlijk en verwend gedraagt. Vooral Assepoesters stiefmoeder Irma Zonderboezem (Cor Visser) en haar dochters Paris (Adinda Dorland) en Hilton (Elbert Stoker) stelen de show. Uiteraard heeft het lokale publiek al de grootste lol zodra het de mannen als opgedirkte vrouwen ziet verschijnen, maar daarbij spelen die hun rollen goed uit. Het arrogante, domme gedrag van het trio dat nimmer uit zijn ril valt, is bijzonder goed voor de lachspieren van het publiek. Toch weten Jacqueline Zeeman (Assepoester) en Jan Veerman (Knoop), als belangrijkste figuren in dit verhaal de grote lijnen vast te houden en de scènes te dragen.

Faralda Houthuijsen, Noord Hollands Dagblad

 

 Lang en Gelukkig 1 kopie

recensie NHD kopie

1.png


Afdrukken   E-mailadres